AYUDTHAYAI KIRÁLYOK NYOMÁBAN

Thaiföld Gabi bácsival > Ayudthayai királyok nyomában

AYUDTHAYAI KIRÁLYOK NYOMÁBAN

AYUDTHAYA VÁROSNÉZÉS
1 napos túra
Túrázás egy baráti párossal

A MŰVELTSÉG TÖRTÉNELMI ÚTJÁN

Ayudthaya történelme úgy kezdődött, akárcsak Rómáé.
Egy város, mely a hatalmasságra törő uralkodók sorát ültette a trónjára, egyre szélesítette hegemóniáját, mígnem a Maláj-félsziget felére ki nem terjesztette hatalmát.
417 dicsőséges esztendő, megtűzdelve háborúkkal és trónviszályokkal, küzdelemmel, az akkor ismert világ fontos államává, kereskedelmi központjává lett Ázsiában.
Hatalma tetőpontján 1767-ben összeomlott, a szomszédos Burma inváziója alatt. A négy évszazad történelmi emléktárában válogatva járjuk be a helyszíneket, melyekhez lebilincselően érdekes történetek kötődnek, kapcsolódva az akkori európai nagyságok, a portugálok, a hollandok és a franciák dél-ázsiai kalandozásához.
Felkeresünk a korai időszakból khmer és ceyloni, majd a későbbi korok portugál és francia stilusú templomait és királyi épitményeit. Útunk vadregényes lesz, amolyan “Indiana Jones” módján tett kaland érzetét kelti majd a felfedezések sora. A dicsőséges burmaverő király, Naresuan, -akinek nagysága a mi törökverő Hunyadi Jánosunkhoz fogható-, emlékét őrző leghatalmasabb „chedi”-t (dzsedi) is felkeressük.
Meglátogatjunk a portugál piac helyét és a szines elbeszélésekből megismerheted, miként is éltek az akkoriak Ayudthayában.
Megnézzük a XVII. században, francia stílusban épült, ámde buddhista templomok egyikét.
Ayudthaya műemlékeit az UNESCO 1995-ben a Világörökség részévé nyilvánitotta.

LOP BURI VÁROSNÉZÉS
1 napos túra
Túrázás egy baráti párossal

Bangkoktól északra, kb. 120 km-re fekvő Lop Buri egy fantasztikus város!
Azon túl, hogy 1664 ben Narai király Ayudthayából ide tette át trónszékét, s a város ezáltal a francia-thai történelem részévé lett, még a majmok birodalma is.
A több mint ezer éves városba a majmok az egykori khmerekkel, -kik elfoglalták e vidéket,- érkeztek, hátukon, csomagjaikon. Számuk ma több ezerre tehető, s a volt khmerek lakta városrészben élnek ma is. Ezt nem lépik túl. Igy a Wat Prang Sam Yot ezer éves khmer templom hemzseg a majmoktól, de ugyancsak a környező utcákon mindenfelé, még a boltokba is bemerészkednek. Felkeressük XIV.Lajos francia követségét, a romosan megmaradt francia katólikus templomot, a görög kalandor, -aki hajósinasból lett Ayudthaya-i miniszterré,- uralkodói rezidenciának beillő házát. A története pedig egyenesen lebilincselő!
Ha itt nem hallod a látnivalókhoz fűződő történeteket, akkor bizony semmit sem láttál!
Lop Buri városában esett meg 1688-ban az Ayudthayai Királyság egyetlen felkelése, amit a thai történelem „Sziámi Forradalomnak” nevez,. Ennek is látni fogod az emlékeit.
Mindezt megjárva egy különösen hosszú napot fogsz magad mögött tudni, sok új ismerettel gazdagodva Thaiföld világról.

Lépj kapcsolatba velem

    Kérem, bizonyítsa, hogy nem robot. Válassza ki a csillagot.

    Rendkívüli történelmóra

    Képgaléria