Monok földjén kalandtúra

Thaiföld Gabi bácsival > Monok földjén kalandtúra

MONOK FÖLDJÉN KALANDTÚRA

3 nap és 2 éjszaka
Túrázás egy baráti párossal

AHOL A VILÁG VÉGÉT ÉR...

A mon népség nagyszámú nemzetsége adta az egykori Dwarawati Királyság népességét. Sokan vélik úgy, hogy a monok Indokína legkorábbi nemzetségeinek egyike.
Aztán a Khmer Birodalom terjeszkedése Angkorból, keletről nyugat felé, majd az e földre népvándorlással érkező thai nemzetségek kiszorították, avagy más esetekben magukba olvasztották, s ez által lassú beolvadásra késztették a mon nemzetséget.
Mindez 1000 esztendeje történt.
Kultúrájuk magas volt a maga korának színvonalán, például a mon írás rendjét vette át 1057-ben Anawrahta király, a Pagáni Királyságban, amely a burmai népek első nagy államisági formációja volt.
Mára a monok száma megapadt.
A korunk két állama, Myanmar és Thaföld közti határvidék néhány falujában élnek, s lélekszámuk itt úgy 6000 főre tehető.
Ez a kirándulás vezet el eme szegletbe.
Az odaút hosszasan követvén a Kwai folyamát, valamivel több mint 300 kilóméterre igényli az első napodat. Azonban az út során meg-meg állva sokszor fog a fotómasinád kattogni! A mon falu 400 m hosszú és kézimunkával megépített fahídja Thaiföld leghosszabbjának számít, mint fából készített átkelő.
A híd és a környező utcácskák visszahozzák a letűnt idők világát.
A késő délutáni szobafoglalás és felfrissülés után, az estére felpezsdülő, híd menti varázsos hangulatú bazárban csatangolunk egyet. A hangulatos szállás, helyi ízlés szerint megépített fedele alatt hajtod majd álomra fejedet. Másnap reggel az itteni szokás szerinti népviseletbe öltözöl te is és a hídon elbámészkodunk a helybéliek életén. A templomba menő, portékáikat piacra vivő helyiek közt elvegyülve, az adományokat gyűjtő buddhista szerzetesek érkeztét fogod várni te is. Aprócska adományoddal mások örömére teszel. Finomat ebédelhetsz a hídfő egyik szeglete kisvendéglőjében, miközben a pazar panorámában gyönyörködsz. Ebéd után egy motoros csónak kirándulás következhet. A falu nagy tavának közepe, annak mélyében az egykor elárasztott templomdombokat rejtegeti. Itt kikötvén, bővében szolgálnak az izgalmas látnivalók.
Eltelvén a nap e sok látnivalóval, még egy csendes éjt eltöltvén itt, másnap a reggeli indulással a késő esti bangkoki érkezés történik majd meg.

Lépj kapcsolatba velem

    Kérem, bizonyítsa, hogy nem robot. Válassza ki a zászlót.

    Ahol a világ végetér...

    Képgaléria